Camina en les meves sabates-EMPATIA
- Les Fades Blaves
- Jul 23, 2022
- 2 min de lectura
Aprendre i ensenyar empatia
La paraula empatia és d’origen grec, "empátheia", que literalment significa "sentir dins la passió" i que des de l’àmbit de la psicologia emocional entenem com aquesta capacitat de reconèixer i comprendre els sentiments i les emocions dels altres i intentar experimentar el que senten aquestes persones.
L’empatia és un valor social, requereix de la interacció entre persones a partir del diàleg per poder emergir, el que implica valorar i respectar cadascú/una com un subjecte actiu i capaç de realitzar les seves pròpies reflexions i raonaments.
El moment en què construïm la consciència empàtica, començarem a lluitar per revertir situacions injustes, en altres paraules, l’empatia és l’inici de la justícia. L’empatia és l’habilitat generadora dels processos d’inclusió, diguem que, si una persona no comprèn com es pot sentir un determinat col·lectiu, és molt difícil que acabi canviant els seus comportaments perquè les persones d’aquest col·lectiu deixin de sentir-se oprimides o excloses. L'empatia també posa en acció comportaments posteriors que porten a realitzar determinades conductes en favor dels altres.
Aquí teniu algunes propostes per afavorir empatia:
jocs de rol (role-playing), que bàsicament consisteix en què diversos alumnes adopten un paper, una interpretació d’un personatge que no són ells, i actuïn d’acord aquest paper en una situació concreta.
"joc de la creença" , que consisteix a adquirir una posició fictícia i de nou adoptar aquest punt de vista, però a diferència del joc de rol, no han d’actuar i simular la situació, sinó que han de defensar-la amb arguments
anomenar qualitats positives dels altres, comentar i acompanyar reflexions, desenvolupar una autoestima sana i forta, escoltar als altres amb escolta activa ( què senten, què pensen, què els alegra, què els entristeix, què temen...) , ser models d'expressió de sentiments i emocions, de prestar atenció al qui parla,...
preguntes i reflexions tipus: Com et sentiries tu si,...,Quines sensacions has tingut mentre vas ser ....?Vas sentir .... en algun moment del relat?Has sentit aquesta sensació en algun moment de la teva vida?Com es pot aplicar aquest relat a la vida quotidiana?
Amb aquesta idea, vam crear el nostre conte, com a recurs per a posar-nos en la pell d'altres persones, a partir de la pròpia experiència, tot intentant percebre i comprendre tant els sentiments i les emocions com el que pensen els nostres personatges. IRATI, UNAI, PAU I FIONA i així tantes persones, admirables, amb diversitat funcional,
AMB LES SABATES DE QUI CAMINARIES??

Comments